Události 2015 - Břevnice


Příprava na Vánoce

Na první adventní neděli už musí být vše připraveno a tak se naplno pracuje na vánoční výzdobě. Některá výzdoba je tradiční, a to v podobě ozdobených smrkových větví, a jiná netradiční - v podobě nádherných andělů ze štěpinek dřeva. 

Vánoce 2015 Vánoce 2015
Vánoce 2015  

 



Betlémy v České Bělé

V České Bělé byly již tradičně na faře vystaveny betlémy z různých koutů republiky i z různých materiálů. Výstavou nás provázel pan farář Zahálka, který k nám do Břevnice pravidelně dojíždí na bohoslužby. 

Betlémy v České Bělé, 2015 Betlémy v České Bělé, 2015
Betlémy v České Bělé, 2015 Betlémy v České Bělé, 2015


Vánoční prodej

Pravidelně každým rokem se v předvánočním čase koná v prostorách Krajského úřadu v Jihlavě vánoční prodej s názvem Barevné vánoce. Jako prodejci se zde prezentují především jednotlivá zařízení sociálních služeb. My jsme letos opět s našimi výrobky nechyběli a tentokrát jsme měli v nabídce perníky s vánočními perníkovkami, jablečné a hruškové křížaly a domácí jablečný mošt. Na obrázcích vidíte jednotlivé výrobky už vystavené v našem prodejním stánku. 

Barevné vánoce 2015 Barevné vánoce 2015
Barevné vánoce 2015 Barevné vánoce 2015


Mikuláš

5. prosince přišel do břevnického Domova Mikuláš s andělem a čerty. O atmosféře strachu se opravdu mluvit nedalo, bylo to veselé setkání. Děkujeme břevnickým, že nám přišli tuto tradici připomenout. 

Mikuláš 2015

Mikuláš 2015

Mikuláš 2015



Vánoční cukroví

Na začátku prosince je již nejvyšší čas přemýšlet o tom, jaké druhy cukroví se na letošní Vánoce budou péct. My ale na začátku prosince nepřemýšlíme, my už rovnou pečeme, protože my si ho hned po upečení sníme. Děláme si tak dlouho před Vánocemi vánoční atmosféru. Takto jsme si udělali radost u rohlíčků, perníků, vosích hnízd a slepovaného cukroví. 

Rohlíčky, prosinec 2015 Rohlíčky, prosinec 2015
Perníky, prosinec 2015  


Housky

V půlce listopadu už to moc na vycházky není a tak využíváme hlavně vnitřní prostory. V zápřahu je často naše nová kuchyňská linka na hlavní chodbě, kde se pečou samé dobré věci. Tentokrát to byly housky z kynutého těsta, do kterého se přidával i jogurt. Nejenže byly výborné, ale ještě nám tu pěkně už při pečení voněly. 

Slané housky, listopad 2015 Slané housky, listopad 2015
Slané housky, listopad 2015 Slané housky, listopad 2015


Cukrárna

Listopad je při pěkných dnech na procházky krásný a když se spojí s návštěvou cukrárny, je to ještě lepší. Tentokrát se oboje uskutečnilo v Chotěboři.

Cukrárna v Chotěboři, listopad 2015 Cukrárna v Chotěboři, listopad 2015


Jablka, samá jablka

Moštování jablek už máme za sebou, tak teď ještě udělat zemlbábu neboli žemlovku, ať se ta jablka zpracují.

Krájení jablek, říjen 2015. Krájení jablek, říjen 2015.
Žemlovka, říjen 2015. Žemlovka, říjen 2015.


Hojná úroda

Hned na začátku října jsme se rozhodli zpracovat úrodu jablek ze zahrady domova. Letos se jablek urodilo neobvykle hodně a prakticky všechny stromy měly svěšené větve pod tíhou úrody. Že je před námi hodně práce, to jsme tušili, a tak jsme požádali o pomoc Fokus Vysočina. Pětičlenná parta z Fokusu nám pomohla sundat jablka ze stromů a posbírat je do pytlů. Pak už nastoupili další (zaměstnanci domova, jejich rodinní příslušníci i bývalý pan ředitel),  kteří jablka myli, drtili a stáčeli mošt ručním lisem. Práce těžká, ale krásná. Odměnou nám bylo více jak 500 litrů vylisovaného moštu, který jsme společně s obyvateli popíjeli, část zavařili na vánoční trhy a zbytek prodali zaměstnancům ze všech třech budov našeho zařízení. Děkujeme každému, kdo nám přijel pomoci.

Moštování, říjen 2015 Sběr jablek, říjen 2015 Moštování, říjen 2015
Sběr jablek, říjen 2015 Moštování, říjen 2015 Moštování, říjen 2015
Moštování, říjen 2015 Naplnit lis a znovu..., říjen 2015 Svačina!
Sběr jablek, říjen 2015 Sběr jablek, říjen 2015 Koupání :o), říjen 2015
Nebude to už stačit?, říjen 2015 Koupání jablek, říjen 2015 Moštování, říjen 2015
Sběr jablek, říjen 2015 Čekatelé na zpracování, říjen 2015 Zatočit a už to teče, říjen 2015


Povidla

Další ovoce, které se dostalo na řadu ke zpracování, byly švestky. Letos byly, zřejmě kvůli slunečnému létu, extrémně sladké. Opláchnout, vyloupat, šup s nimi do trouby a pak už jen čekat na povidla. Hlavně nemíchat!

Výroba povidel,  září 2015

Budoucí povidla, září 2015